Ha szereted a kerted, a legjobb helyen jársz!

Fekete szeder

Kelt 2011. July 05. Posted in Gyümölcs

Lédús vitaminbomba - Fekete szeder

 

Valamennyi szederfajta sötét színű, gömbölyded gyümölcsöt terem. Színük érés közben a zöldtől a pisoson át a fényes feketéig változik. A minden fajtára jellemző bőséges szüret mellett a cserjék díszítő értéke sem elhanyagolható. A mutatós virágok júniustól csaknem a gyümölcsérés végéig nyílnak.

 

feketeszeder
Bőséges termés, zamatos íz

 

 

A felálló szárú szederfajták rendszerint fagytűrőbbek, mint csüngő rokonaik. A kúszó fajták hosszú indái akár 6 méteresek is lehetnek. Termésik nagyon édesek, és általában kevesebb mag van bennük, mint a felálló fajták gyümölcsiben.

Korai fajták:

  • 'Enterekord' : burjánzó fajta, tüskétlen, nagyon ízletes gyümölcsök júliustól teremnek rajta; fagytűrő
  • 'Wilsons Frühe' : felálló szárú; enyhén tüskés; édes gyümölcseit júliustól hozza

 

Késői fajták:

  • 'Black Satin' : bőven termő fajta; tüskétlen; rendkívül lédús gyümölcsivel augusztus közepétől örvendeztet meg bennünket
  • 'Jumbo' : nagyon erőteljes növekedésű fajta; tüskétlen; nagyméretű zamatos gyümölcsök augusztus közepétől várhatók

 

Ültetés és gondozás:

A fekete szedret ültethetjük tavasszal és összel egyaránt. Jó vízáteresztő, humuszos talajra ültessük. Ha több növényt ültetünk egymás mellé, fajtától függően 2- 3 méteres tőtávolságot célszerű hagynunk a növények között a könnyü megművelhetőség érdekében. Ültetés után a növény meggyökeresedéséig napi 3-4 liter vizet igényel, valamint a termés megjelenésétől kezdve folyamatosan pótólnunk kell a csapadékot a növéyn számára.

Az első évben a fejlődő hajtásokat kössük karóhoz, vagy két facölöp közé kifeszített dróthoz. Rendszeresen távolítsuk el a fattyúhajtásokat. A levélhónaljakban növő hajtásokat júniustól négy szemre vágjuk vissza.

Szüret után a letermett hajtásokat célszerű levágni, majd a fiatal hajtásokat kikarózni. Télire a talajt takarjuk szalmával, vagy komposzttal.

Megosztás

Hozzászólások (0)

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.

joomla wellnessLorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s...